© Lopendezaak Website Design. All Rights Reserved.

Hardlopen bij ziekte en stress:
Het is winter. Soms is het heerlijk weer, de volgende dag waait er een storm over ons land en de dag daarna kan het zomaar ineens nog maar 5 graden overdag zijn met een vervelend miezerbuitje dat de hele dag aanhoudt. Het ideale recept om ziek te worden… Gelukkig gaat het meestal om een verkoudheid en wat hoesten. Niets aan de hand, je kunt gewoon gaan trainen en gewoon normaal ‘diep’ gaan (misschien iets minder diep dan normaal). Indien je koorts hebt, dan wordt het een ander verhaal.

Op dit moment duurt de griepepidemie in Nederland al bijna 12 weken. Iedereen weet dat, als je echt met 40 graden koorts ligt, je niet moet gaan hardlopen. Ook al zijn er mensen die menen dat je op die manier de koorts ‘eruit kunt lopen’. Integendeel, het lichaam heeft erg veel energie nodig om de ziekte te bestrijden. Door nu te gaan hardlopen, belast je het lichaam alleen maar onnodig en werk je je lichaam alleen maar tegen. Daarnaast loop je zelfs het risico om je hartspier met de bacterie te infecteren, waardoor je nog verder van huis bent.

Om een indruk te geven van de impact van koorts. Als je geen koorts hebt, is je rusthartslag bijvoorbeeld 60 slagen per minuut. Je doet die dag een tempotraining van 60 minuten, waar je hartslag op 180 slagen per minuut ligt en verder doe je niets (je hebt een vrije dag). 23 uur heb je een hartslag van 60 slagen, dus 23 x 60 x 60 = 82.800 slagen. En 1 uur een hartslag van 180 slagen, dus 1 x 60 x 180 = 10.800 slagen. De afgelopen 24 uur heeft je hart dus 93.600 keer geklopt.

Als je flink koorts hebt, is je rusthartslag een stuk hoger, bijvoorbeeld 85 slagen per minuut. Uiteraard doe je vandaag niets anders dan platliggen. Nu heb je 24 uur een hartslag van 85 slagen, dus 24 x 60 x 85 = 122.400 slagen! Per dag koorts slaat je hart dus bijna 30.000 keer vaker dan op een gewone dag met een pittige hardlooptraining! Als je op een gewone dag aan 122.400 slagen zou willen komen, dan dien je dus een 5 uur durende tempotraining met een hartslag van 180 slagen per minuut te lopen. Met andere woorden: een loodzware marathon loop je dan.

Nu is dit natuurlijk wel een ‘zwart-wit’-verhaal, maar de boodschap is duidelijk: een dag koorts is voor het lichaam vele malen zwaarder dan een gewone dag met een pittige looptraining. In vele lichtere mate verklaard dit ook waarom bijvoorbeeld stress slecht is voor je loopprestaties. Stress veroorzaakt ook een hogere hartslag (gedurende 24 uur per dag), waardoor je dus minder energie over hebt om ‘diep’ te gaan in een training of wedstrijd. Het effect is dus veel minder groot dan bij koorts, maar wel groot genoeg om ervoor te zorgen dat je bij een wedstrijd over 10 kilometer ineens 1 of 2 minuten langzamer loopt, terwijl je helemaal kapot bent.

De hartslag is dus ook een perfecte indicatie hoe je ervoor staat. Stel: normaal heb je een rusthartslag van 60 slagen per minuut. Wil je vandaag gaan knallen op de baan of bij een wedstrijd? Dan moet je hartslag bij het opstaan (en ook een uurtje voor het ‘knalmoment’) in de buurt van die 60 slagen zitten. Sta je op met meer dan 10-15 slagen per minuut meer dan normaal, dan is dat een slecht teken. Dan is dit waarschijnlijk niet de dag om diep te gaan. Zit je rond de 10-15 slagen hoger, dan kun je nog eens extra proberen te ontspannen en nog eens testen. Blijft het 10-15 slagen of meer hoger? Dan kun je een rustig duurloopje doen of een andere ontspannen training. Maar die wedstrijd gaat waarschijnlijk niets worden (tenzij die hoge hartslag komt van wedstrijdspanning). Zit je echter meer dan 20 slagen hoger dan normaal en heb je je hartslag volledig ontspannen opgenomen? Dan heb je zeker iets onder de leden en ligt koorts op de loer (als de koorts niet binnen nu en enkele uren al losbreekt). Zeker niet sporten dus!

Stel nu: je hebt koorts gehad, wanneer kun je je training weer hervatten? Een regel is: zoveel dagen als je koorts hebt gehad, zoveel (koortsvrije) dagen moet je wachten, alvorens je de loopschoenen weer aantrekt. Als je dus 5 dagen koorts hebt gehad, dan moet je daarna nog minimaal 5 dagen niet trainen. Op dag zes kun je weer voorzichtig beginnen. Je zult echter merken dat de koorts een flink deel van de conditie heeft ‘weggeslagen’. Ga nu niet forceren en werk gewoon ontspannen de training af, desnoods wat langzamer. Een week later kun je langzaam weer voluit gaan trainen.

Naast de verhoogde hartslag is spierpijn vaak een indicator voor naderend ‘onheil’. Als je ineens opstaat met pijn in de kuiten of rug en dergelijke, terwijl je geen aanwijsbare oorzaak kan vinden (bv. een zware training van gisteren), is dit een slecht teken. Als je je slecht voelt, voel je je blessures vaak 2x zo erg.

Zoals al gezegd, is ook stress slecht voor je loopprestaties. Dit hoeft natuurlijk niet meteen een burn-out te zijn. Stress kan veroorzaakt worden door allerlei situaties (zowel leuke als minder leuke dingen). In elk geval is het beter om de trainingsomvang te verlagen en geen (top)prestaties te verlangen in de volgende situaties: (ongewoon) drukke week op het werk, werkweek met meer dan 40 uur, onrust op het werk (reorganisaties), bij ontslag, als je net een nieuwe baan hebt, langdurig ziekbed van een naaste, geboorte van een kind, als je meerdere nachten achter elkaar minder dan 6 uur hebt geslapen, als de kinderen om de een of andere reden vandaag ongewoon veel energie ‘vraten’, als jij en je partner regelmatig ruzie hebben enz.

Is een (of meerdere) van deze situaties van toepassing, schakel dan een tandje terug. Stress kan bovendien ook een oorzaak zijn voor een verlaagde weerstand, waardoor je sneller tegen een griep aanloopt.

Tenslotte kan je eigen motivatie een signaal zijn. Natuurlijk heb je mensen die nooit zin hebben om zich op te pakken, maar zich wel goed voelen als ze de training toch gedaan hebben. Maar als je normaal goed gemotiveerd bent om te gaan, dan kan het een slecht teken zijn, als je vandaag al de hele dag opkijkt tegen de training. Als je al de hele dag twijfelt of je wel of niet gaat, geen zin hebt en liever wat anders wil gaan doen. Terwijl er niet echt iets extreems op het programma staat. In dit geval kan het verstandig zijn om vandaag ‘lui’ te zijn. Misschien kun je de training morgen wel inhalen, als je meer zin hebt.

Haal meer uit je looptrainingen en meld je snel aan bij Lopende Zaak! Op welk niveau je ook loopt, je traint altijd op je eigen niveau en samen met anderen. Loop je nog niet, maar ben je van plan te gaan starten: dan is de startersgroep, die op 1 januari van start gaat echt iets voor jou! In 12 weken tijd kun je 30 minuten aan een stuk hardlopen (en misschien nog wel langer). Meld je hier aan!

Klik hier om terug te keren naar het artikelenoverzicht.