© Lopendezaak Website Design. All Rights Reserved.

Autisme en (top)sport:
Als je aan iemand met autisme denkt, denken de mensen mensen al snel aan ‘gebrek aan sociale vaardigheden’. Maar tegenwoordig is het ook algemeen bekend dat mensen met autisme zich erg goed op iets kunnen focussen, gestructureerd te werk willen gaan en (mits iets in hun interessegebied zit) een ‘ijzeren’ discipline op kunnen brengen om hun activiteit zo goed mogelijk uit te voeren.

Dit lijkt uitstekend te passen bij… topsport. Het zijn namelijk niet de sociale contacten die van Sven Kramer de beste schaatser allertijden hebben gemaakt. En de marathon moet je toch ook echt voor 98% zelf winnen. Een topprestatie lever je alleen door vele jaren met veel discipline (gevarieerd) te trainen met een bepaald doel voor ogen. Een trainer helpt hierbij, door aan te sporen of af te remmen en een schema te maken. Sponsors zorgen voor middelen en er moet support zijn vanuit de thuissituatie (brengen-halen, spullen kopen,…).

Hier komt dus eigenlijk nergens uitgesproken ‘sociale vaardigheden’ naar voren. Meestal worden topsporters geacht egoïstisch te zijn. Laat dat nou ook net iets zijn wat ‘autisten’ ook vaak horen.

Het plaatje van een topsporter sluit dus veel beter aan bij een ‘autist’, die heel gefocust bezig is om over 2 jaar een bepaald resultaat neer te zetten, dan bij een ‘gewoon iemand’. Vaak hoor je bij gewone mensen zaken, zoals ‘Hardlopen? Ik moet ook nog werken’, ‘ik heb ook nog kinderen’, ‘met carnaval doe ik twee weken niets’. Omgang met mensen vinden ze heel belangrijk.

Toch krijg je, als je bij Google ‘autisme’ en ‘topsport’ intypt, alleen maar hits over dat ‘leven met autisme topsport is’ en dergelijke. Je moet al heel goed zoeken, wil je echt voorbeelden vinden van mensen in het ‘autistisch spectrum’ die op hoger niveau sporten en waarbij bekend is dat deze persoon autisme heeft.

Zo heeft Rianne Maas bij de atletiekvereniging in Winterswijk al sinds 1992 diverse clubrecords op haar naam staan. Ze is autistisch en door haar focus, discipline en gestructureerde training heeft ze dit weten te bereiken. Ze omschrijft zich als een ‘non-talent’. Lees haar ervaringsverhaal hier.

In Zwolle is er een initiatief ‘Autisme Sportief’, waarbij een aantal atleten mee hebben gedaan aan wedstrijden in Zwolle. Zo liep Wilco Voulon op de 5km 18.25 en Serdar van Erp 19.17. Bij de meisjes wist Ilse Krist zelfs de 10 kilometer winnend af te sluiten!

Een laatste voorbeeld is Werner Gentle. Weliswaar niet autistisch, hij heeft wel een geestelijke handicap. Maar, met de juiste begeleiding, won hij enkele jaren geleden wel de Limbracross (een klassement over 9 wedstrijden) en gaf ‘normale’ lopers het nakijken.

Mensen met autisme zijn dus wel degelijk in staat om prestaties op hoog niveau te leveren, zolang die sport zich in hun interessegebied bevindt. Daarnaast moet de atleet natuurlijk geen lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen hebben, zodat het lichaam volledig ‘belastbaar’ is, zoals bij een gewone atleet. Maar dan gaan ze er helemaal voor en kan een trainer zich wellicht geen betere atleet wensen.

Lopende Zaak gaat ook voor mensen in het autistisch spectrum een loopgroep opzetten, waarbij we ons gaan richten op het deelnemen aan diverse hardloopwedstrijden. Wat het doel is van de atleet, dat bepaalt de loper natuurlijk zelf. Lopende Zaak biedt training en ondersteuning van ‘plezier voor het lopen’ tot en met het leveren van ‘topprestaties’ en alles er tussenin.

Waarin verschilt de aanpak van Lopende Zaak ten opzichte van andere initiatieven voor deze doelgroep? De meeste groepjes die worden opgericht voor autistische mensen, richten zich primair op kinderen en jongeren. Daarnaast ligt in deze groepjes vaak de nadruk op het verwerven van ‘sociale vaardigheden’ en het krijgen van ‘plezier in het sporten’ is bij deze groepen een doel op zich, geen randvoorwaarde. Met andere woorden, men gaat aan de slag met de zwakke kanten van de sporter, iets waar iemand met autisme nooit erg goed in zal worden. Bovendien worden ‘sociale vaardigheden’ vaak ook al op diverse andere plaatsen bijgebracht. Met de eventuele wil iets op sportgebied te willen bereiken en hier gericht voor te trainen, wordt nauwelijks iets gedaan.

Lopende Zaak vindt het het belangrijkste dat bij deze lopers de nadruk wordt gelegd op waar zij sterk in zijn: gemotiveerd en gestructureerd trainen. De loper bepaalt zelf hoe hoog de lat komt te liggen. Structuur, duidelijkheid en rust worden ook nadrukkelijk aangeboden in deze groep, het bijbrengen van ‘sociale vaardigheden’ zal minder op de voorgrond staan. Wel is het belangrijk dat iedereen zich fijn voelt in de groep, maar dat geldt natuurlijk voor elke groep. Als de loper het wil, zal Lopende Zaak de ondersteuning bieden aan hem of haar om een prestatie neer te zetten, waar hij of zij trots op zal zijn.

Informeer hier voor meer informatie of kijk eens rond op de website.

Klik hier om naar het artikelenoverzicht terug te keren.